luni, 20 iulie 2015

Libraries change Lives - Bibliotecile schimbă vieți

Sub acest titlu, fundația Reading and Writing, aflată sub președinția prințesei Laurentien a Olandei, a publicat un volum în colecția Public Libraries 2020 Tour. Este un instrument conceput în scop de advocacy, pledând cauza bibliotecilor publice prin exemplul poveștilor de succes.

Concret, volumul este structurat pe trei mari capitole - Incluziune digitală, Educație pe durata vieții și Incluziune socială. Acestea cuprind exemple de activități și proiecte reușite, relatate chiar de persoanele implicate, ce au trăit impactul bibliotecilor publice asupra vieții lor. În această carte, cititorii și utilizatorii bibliotecilor sunt invitați la tribună să vorbească și ei devin o voce pentru bibliotecile europene din 15 țări (Bulgaria, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Polonia, România, Slovenia, Spania). Cartea este precedată de cuvântul prințesei olandeze și de o prefață semnată de Martin Schulz, președintele Parlamentului European, ce recunoaște în declarația sa rolul strategic al bibliotecilor în accesul la informație pentru tot mai mulți oameni și în crearea de oportunități pentru aceștia.

Rând pe rând, cititori și politicieni europeni rostesc povestea lor și aflăm despre cum bibliotecile au contribuit la incluziunea digitală a nevăzătorilor, despre educația pe durata vieții și dobândirea de noi competențe grație cursurilor din biblioteci, integrarea emigranților, susținerea fermierilor și a inovatorilor, crearea coeziunii sociale prin împărtășirea experiențelor culturale. Din România, citim despre biblioteca din comuna Marpod în relatarea Ancăi Vasilescu, cuvintele lui Renate Weber despre biblioteci și declarația unui fermier, ce s-a bazat în afacerea sa pe sprijinul bibliotecii.


Însoțite de fotografii, statistici, citate și argumente, evidențiate prin iconuri și desene, cartea se dovedește atractivă, simpatică, prietenoasă și convingătoare, un bun instrument de advocacy, ce merită să fie tradus în limba română sau, și mai bine, să servească de model pentru o asemenea publicație în România. Bibliotecile schimbă vieți este un titlu ce se adeverește de la început și până la sfârșit în acest volum, iar noi bibliotecarii constatăm impactul activităților asupra oamenilor. Este un îndemn și o inspirație de a ne strădui să fim mereu de impact, implicați în comunitate, atenți la nevoile ei!


(Ruxandra Nazare)

Un comentariu: