vineri, 1 iunie 2012

Workshop al coordonatorilor judeteni de Program Biblionet si metodistilor din bibliotecile judetene: nimic nu va mai fi la fel

In zilele de 29 – 30 mai a.c., la Sinaia, a avut loc workshop-ul comun al coordonatorilor judeteni de Program Biblionet si metodistilor din bibliotecile judetene, o intrunire profesionala pe care ne-am propus-o mai demult si despre care am discutat in repetate randuri in cadrul Grupului Impact.


Evenimentul s-a constituit/ se constituie intr-o piatra de hotar intre ceea ce a fost si ceea ce va fi complexa ecuatie bibliotecari - asociatii profesionale – metodisti – coordonatori judeteni – traineri - manageri de biblioteci judetene. Parafrazand o formulare consacrata dupa septembrie 2001, nimic nu va mai fi la fel  in urma intalnirii profesionale despre care scriu aici.

Din capul locului, multumiri lui Marcel Chiranov, Impact Assessment Manager, Biblionet Romania. Fara Marcel, n-ar fi existat Grupul Impact si n-ar fi existat nicio reusita notabila in evaluarea impactului Programului „Biblionet – lumea in biblioteca mea”; in egala masura, nici in dezvoltarea organizationala a bibliotecarilor romani, obiectiv explicit asumat fata de finantator - Bill & Melinda Gates Foundation.
Evident, n-ar fi existat nici prima intalnire a metodistilor din bibliotecile judetene ale Romaniei, oameni-cheie – ma rog, ar trebui sa fim oameni-cheie – in lungul drum catre normalitatea bibliotecilor de pe la noi.

Agenda evenimentului a fost una extinsa si deosebit de importanta, fara buna organizare si profesionalismul de care au dat dovada toti participantii la eveniment putandu-se lesne ajunge la un esec de proportii.

Fara a avea nici pe departe intentia/ pretentia sa cuprind aici toate reusitele intalnirii, punctez pe scurt doar:
• reusita ca vom avea in sfarsit un sistem de raportare on-line a utilizatorilor bibliotecilor cu „Biblionet” (un sistem de mare utilitate, nu perfect, dar cu siguranta perfectibil)
• rezultatele sesiunii de care m-am ocupat impreuna cu prietenul Stefan Plesoianu de la Constanta, referitoare la implicarea/ limitele de implicare a bibliotecarilor de la bibliotecile publice din Romania in organizatiile profesionale


De prezentarea concluziilor celorlalte puncte de pe agenda evenimentului se vor ocupa in zilele care urmeaza si in limita timpului lor disponibil colegii nostri care au gestionat sesiunile in cauza - prezentarile, cafenelele profesionale etc.

Referitor la tema pusa in discutie de mine si de Stefan trebuie sa subliniez ca s-a „intamplat” cu cele mai bune intentii si nu am urmarit decat evidentierea unei realitati nefaste pentru noi, care trebuie remediata: organizatiile profesionale si metodistii din bibliotecile judetene sunt mult prea putin din cat ar trebui sa fie, reprezinta mult prea putin din cat ar trebui sa reprezinte.

In esenta, a fost vorba de un chestionar de 10 intrebari, la care au raspuns metodistii si coordonatorii judeteni de Program Biblionet invitati la eveniment. Din lipsa de timp, nu m-am putut consulta prea mult cu Stefan in pregatirea a ceea ce urma sa supunem atentiei/ dezbaterii invitatilor la workshop, colegul nostru constantean contribuind cu o singura intrebare, cea de la numarul 6, insa foarte importanta in economia concluziilor: se impune o forma asociativa, fie si doar informala, a metodistilor din bibliotecile judetene. Este bine ca am ajuns chiar si mai tarziu la aceasta conluzie; daca nu ajungeam niciodata?

Colegii nostri au fost foarte atenti la completarea chestionarelor:





Toate bune si multumiri tuturor participantilor la workshop! Inca o data felicitari lui Marcel, cel cu care jucam in acelasi film cu bibliotecari!   

Valentin Smedescu

_________________

Întâlnirea Coordonatori Biblionet – Metodişti
Sinaia, 29-30 mai 2012

Revăd clipul suedezei de origine marocană câştigătoare la Eurovision : superbă voce, extraordinară melodie, pur şi simplu ţi se zbârleşte părul când îi auzi notele la refren („Forever until the end of time!”). Finala a fost sâmbătă seara pe 26, după ce noi, membrii Grupului Impact, avusesem prima „ciocnire” cu David Streathfield, consultantul Gates Foundation pe analiza de impact în cadrul Global Libraries.
Rememorez un scurt dialog din iarna 2009 cu Mişu Grinea, prietenul meu de la Iaşi. La un moment dat scap o expresie de genul „N-ai ce face, asta e, nu vom schimba noi lumea acum, doar nu suntem decât nişte pârliţi de bibliotecari!”. Privirea pe care mi-a întors-o şi răspunsul lui mi-au rămas undeva acolo, adânc gravate pe răbojul datoriilor neachitate. Încă ...

Acum, mai 2012, Sinaia: finalmente ne întâlnim cu colegii metodişti şi coordonatori judeţeni Biblionet din toată ţara. Cu această ocazie ni se prezintă date relevante privind activitatea bibliotecilor publice şi impactul lor în comunităţi – Marcel Chiranov, Irex -, dar şi noul sistem de raportare a datelor online pentru centrele Internet dotate prin programul Biblionet – Iulia Beldimănescu, Irex.

Apoi intrăm noi, impactiştii, în scenă şi deschiderea îi revine lui Costi Mitucă (Gorj) cu o interesantă expunere despre relaţia biblioteci – administraţii locale. Studiul de caz, realmente grăitor, viza o desfiinţare abuzivă de post la o comunală şi demersurile legale prin care primăria respectivă ajunge să fie obligată să respecte legile şi normele în vigoare!

Prima cafenea, moderată de Corina Ciuraru (Brăila) şi Ruxandra Nazare (Braşov), tratează teme corelate cu redimensionarea rolului bibliotecii judeţene : statistica activităţii, metodologiile şi aplicarea lor, reinventarea bibliotecii publice ca spaţiu deschis membrilor comunităţii, metodiştii ca adevăraţi oameni-resursă şi scrierea de proiecte pentru accesarea de finanţări extra-instituţionale. Acum începem să ne cunoaştem mai bine colegii, interactivitatea şi libertatea de exprimare şi argumentare fac farmecul discuţiilor relaxate la mesele cafenelei profesionale. Concluziile, prezentate de moderatori pe flipchart, ne arată în mare parte ceea ce ştiam deja. Toţi suntem de acord, trebuie să muncim mai mult, să încercăm să facem totul pentru noi şi pentru ceilalţi, doar metodiştii pot face ca indiferenţa şi nepăsarea să scadă în felul cum sunt percepuţi bibliotecarii la toate nivelurile societăţii noastre.

Ziua se încheie cu expunerea Tabitei Chiriţă de la Biblioteca Naţională a României privind implicarea acestei instituţii ca factor determinant metodologic în coordonarea şi coagularea unei platforme program în jurul ideii de normare şi standardizare a activităţii metodice a bibliotecilor judeţene publice, şi aici Grupul Impact fiind nucleul care poate asigura coerenţa şi finalizarea cu succes a demersului unificator.

A doua zi. A doua cafenea se centrează pe standardizarea activităţilor metodologice în bibliotecile publice, gândită şi moderată de Mihail Grinea, metodist şi coordonator judeţean Biblionet, Biblioteca Jud. „Gheorghe Asachi” Iaşi. Cele cinci module tematice orientează discuţiile spre : existenţa bibliotecarului metodist în organigrame, aria lui de activitate, implicarea Bibliotecii Naţionale, organizarea activităţii metodice şi modul de implicare şi regulile pentru o colaborare şi comunicare eficiente. Concluziile principale vizează necesitatea formalizării şi standardizării activităţii metodologice la nivel naţional, impunerea normelor ca reguli obligatorii de către Biblioteca Naţională, lipsa unui gen de ghid al bibliotecarului metodist ori a unei forme asociative naţionale. Experienţa coordonatorilor judeţeni care nu sunt metodişti va trebui şi ea valorificată pe viitor prin cooptarea în departamentele specializate din fiecare bibliotecă judeţeană.

A urmat în final discuţia pe marginea centralizării rezultatelor la chestionarul elaborat de Valentin Smedescu (Vâlcea) privind implicarea bibliotecarilor locali în activitatea profesională judeţeană. Nimic nou sub soare, filialele de asociaţii profesionale par a fi, cu rare excepţii, pârghii de afirmare a celor din linia întâi – oamenii grei din bibliotecile judeţene – sau de consolidare a imaginii consacrate de „stăpân al inelelor” informaţionale, de sultan binevoitor al celui care ţine toate cărţile, la vedere sau nu. Mai puţin implicare şi soluţionare a problemelor din teritoriu, mai mult festivism şi neprofesionalism. Procentele sunt seci, toţi recunoaştem acum o stare de fapt.

E posibil oare să schimbăm noi lumea?! Nu ştiu, nu prea cred, dar măcar putem încerca fiecare dintre noi să mişcăm lucrurile spre mai bine pentru noi şi pentru semenii noştri. Fiind mai consecvenţi cu noi înşine, vizând obiective şi rezultate clare, tangibile. Mai puţină „Euphoria”, mai multă muncă împreună. Măcar „until the end of time”, să nu ne pară rău de timpul ce ni s-a dat şi de marea ocazie numită Biblionet.

Ştefan Pleşoianu –
Bibliotecar metodist, B.J. Constanţa

______________________

"A fost o REALA PLACERE sa intalnesc aproape toti Metodistii si Coordonatorii din tara!"

A fost o REALA PLACERE sa intalnesc aproape toti Metodistii si Coordonatorii din tara! A fost o REALA PLACERE sa fiu implicat intr-un eveniment derulat in mare parte de Coordonatori si Metodisti, Iulia si cu mine avand fiecare cate o prezentare, restul sesiunilor fiind coordonate de colegii din Grupul Impact. 

Multumesc tuturor! Ce a insemant pentru mine acest eveniment? 
1. 43 de Coordonatori sau Metodisti din 34 de judete interesati de sustenabilitate
2. 2 pesoane din partea Bibliotecii Nationale a Romaniei - confirmand intentia Bibliotecii Nationale a Romaniei de colaborare cu Metodistii
3. Primul Workshop in care bibliotecarii (prin Grupul Impact) au fost "vioara intaia" - 5 dintre cele 7 sesiuni au fost planificate si coordonate de ei
4. Un pas serios inainte pentru a intelege cum putem asigura sustenabilitatea Biblionet.
5. Un demers profesional, democratic, pentru a intelege care sunt temele de interes comun care merita discutate pentru a continua modernizarea Bibliotecilor Publice din Romania

Ce urmeaza:

- procesarea informatiei
- transmiterea concluziilor catre ANBPR, Directorii BJ, Biblioteca Nationala a Romaniei pentru a decide impreuna care sunt activitatile prioritare pentru Bibliotecile Publice din Romania

Ce intelegem prin "sustenabilitate"?

"Bibliotecarii utilizeaza independent procedurile de training, culegere si procesare date, analiza nevoilor cetatenilor, advocacy utilizate in cursul Biblionet, in forme adaptate nevoilor lor."

Marcel Chiranov,
Impact Assessment Manager, Biblionet Romania

______________________


Este posibil să schimbăm noi lumea? Am schimbat-o deja!


Am citit articolul colegului și prietenului  Ștefan Pleșoianu, măiestrit scris,  grăind adevăruri, descriind punctual agenda întâlnirii.
Îmi place! Ca mult din ce scrie. Sau spune.
Dar nu sunt de acord în totalitate cu nota de încheiere. Mi se pare un pic pesimistă  și nu vreau s-o perpetuăm așa cum se-ntâmplă cu multe lucruri neplăcute din viața noastră pe care ne încăpățânăm să le gândim obsesiv, până  le transformăm în deziluzii.

,,Este posibil să schimbăm noi lumea?" (…îl citez pe Ștefan)
 AM SCHIMBAT-O DEJA! Toți care am fost acolo, la Sinaia, metodiști, coordonatori, toți cei care implicați sau nu în Biblionet credem în BIBLIOTECĂ și BIBLIOTECARI, altfel nu ne-am fi aflat aici!

 Lucrez în bibliotecă de cinci ani, dar de când avem șansa proiectului BIBLIONET  mi-am dat seama că nu suntem o breaslă "cuminte", care stă acolo, în bibliotecă, printre cărți. Suntem muncitori, îndrăzneți, poate părem puțin nebuni, dar altfel n-am fi avut curajul să trecem prin traininguri, sesiuni de advocacy,  scriere și implementare de proiecte, mers pe teren, convins primari pe care nu-i interesează biblioteca,convins colegi resemnați și dezamăgiți să ofere servicii noi în bibliotecile lor, directori (unii) mai puțin binevoitori. Și totuși am încercat! Mai mult, am reușit să facem lucruri extraordinare pentru bibliotecile din județele noastre și de ce nu, pentru noi personal. Am schimbat oameni în bine, am ajutat comunități - nu singuri, ci împreună cu cei care au crezut în noi și în transformarea bibliotecilor.

Cu siguranță că a avut fiecare partea lui de dezamăgiri, de la colegi, de la autorități, de la asociațiile noastre profesionale, de la noi înșine, dar suntem capabili să le depășim pentru că s-a pornit totul ca o avalanșă care nu mai poate fi oprită.

Văzându-vă acolo, pe toți, la Sinaia, am avut un sentiment plăcut, de acrobat care are o plasă de siguranță și care știe că poate să încerce salturi mai îndrăznețe .

Plasa mea de siguranță sunteți voi, dragi colegi și prieteni, și aș dori ca toți să simțim confortul apartenenței la o breaslă frumoasă, de oameni puternici, creativi,îndrăzneți și inteligenți. Știu, de ceva vreme, că sunteți acolo, gata să-mi întindeți o mână de ajutor așa cum și eu sunt gata să susțin pe oricare dintre voi dacă-mi veți cere asta! Și mă simt confortabil.

Sunt bucuroasă că v-am cunoscut pe toți! Și onorată!

Nicoleta Vasi - Biblioteca Județeană Timiș
Bibliotecar  metodist
coordonator și trainer Biblionet
__________________

Este nevoie de acţiune, de unitate şi comunicare eficientă

DA, a fost o întâlnire profesională binevenită şi rodnică. Fiind prima organizată pentru metodişti şi coordonatori, scopul principal a fost culegerea informaţiilor şi a nevoilor comune de la cei care sunt aproape de "BIBLIOpulsul" tuturor: biblioteci, bibliotecari, autorităţi, comunitate.
Fiind primul eveniment profesional coordonat de GRUPUL IMPACT, considerăm că seriozitatea, bunul mers al activităţilor programate şi concluziile finale confirmă încrederea că " o mână de oameni, având motivaţie, elan şi dăruire", pot schimba lucrurile, deschizând o perspectivă transparentă, realistă şi unitară. 
Am putea vorbi deja de maturitatea acestui GRUP, care are multe vise şi încearcă să le împlinească, rând pe rând, solicitând şi respectând părerile şi recomandările colegilor din toate tipurile de biblioteci.
A fost un exerciţiu foarte util, o provocare la sinceritate, dar şi o rugăminte de implicare a tuturor celor care au ceva important de spus pentru mai bunul mers al vieţii bibliotecăreşti în România. Este nevoie de acţiune, nu de lamentări, de unitate şi comunicare eficientă: ANBPR, management BJ, coordonatori, metodişti, bibliotecari... autorităţi, comunitate! Învăţând mereu unii de la alţii, unii cu alţii, comunicând şi împărtăşind zâmbete sau lacrimi, sustenabilitatea programului BIBLIONET, care a revoluţionat viaţa noastră a tuturor, va fi, cu siguranţă garantată!
FELICITĂRI tuturor celor implicaţi!

Florica Pop


5 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...si transformat in postare de blog (mai sus, in aceasta pagina), intrucat Marcel este lider si membru al Grupului Impact si nu este firesc sa scrie la "comentarii" :)

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. ...si transformat in postare de blog (mai sus, in aceasta pagina), intrucat Florica este membru al Grupului Impact si nu este firesc sa scrie la "comentarii" :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte pertinent, draga Nicoleta Vasi, articolul tau. De schimbat e clar ca s-a schimbat ceva, ca orice sistem obligat sa evolueze si acela al bibliotecilor publice a trebuit sa se miste in sensul modernizarii si adaptarii la realitatile sociale si informationale actuale. Intrebarea este daca schimbarea este destul de profunda incat sa dureze, oare colegii metodisti ori coordonatori judeteni ce parere au, cum se vede peisajul de la ei de acasa?! Pentru ca lor le este adresata provocarea din ultimul paragraf, celor dinafara grupului pe care va trebui sa ii aducem alaturi de noi intr-un fel sau altul. Astept contra-argumente, contraziceri si opinii bazate pe temele in discutie.
    Stefan Plesoianu

    RăspundețiȘtergere