miercuri, 1 februarie 2012

Ghid de bune practici în situaţii de risc pentru uzul bibliotecilor publice

Acest ghid este un produs al anului 2010, finalizat si editat in primavara anului 2011.
Citez din textul introductiv aflat in ghid.

”La a doua întâlnire a Grupului Impact care a avut loc în august 2010 ne-am propus să discutăm modul în care criza economică afectează sau poate afecta, activitatea bibliotecilorpublice din România şi care ar putea fi soluţiile pentru a preîntâmpina influenţa negativă a situaţiei economice. Scopul era crearea unui material care sa fie util tuturor bibliotecarilor în situaţia în care s-ar fi confruntat cu probleme similare. Speranţa tuturor era că vor fi cât mai puţini cei care vor avea nevoie de acest Ghid, dar chiar şi în situaţia în care doar o singură bibliotecă ar utiliza cu succes informaţiile din acest Ghid, vom putea spune că a meritat efortul creării unui document cât mai concis, clar şi uşor de utilizat .”


Ce este de povestit?  Poate despre modul remarcabil in care s-a lucrat la acest ghid.  Bineinteles tehnolgia ne-a ajutat sa lucram impreuna fara a fi nevoie de deplasari suplimentare.
S-a lucrat in documente google, cateodata chiar simultan ne intalneam 2,3 in acelasi timp pe pagina deschisa si mai si vorbeam la telefon sau prin skype pentru a cere confirmari de opinii sau a clarifica nelamuriri .

Initial toti cei care au dorit au incarcat materiale si experiente proprii , textul era destul de eterogen, se stabilisera doar temele mari care trebuiau atinse si un mod aproximativ de lucru. (Problemele legate de personal si post, problema reducerilor bugetare, comunicarea defectuoasa la diferite nivele, neimplicarea comunitatii in viata biblitoecilor)

Textele toate au trecut prin mai multe filtre, am incercat  sa nu devenim redundanti cu anumite experiente.
In final procesul de finisare a avut loc la Braila iar textul a fost imbogatit cu imagini care sa ne ajute sa facem haz de necaz, sa hotaram sa ne luptam atunci cand lupta pe care o pornim are o semnificatie .

Inchei tot cu un citat din ghid, care ramane o invitatie deschisa:

”Dorim să cunoaştem opiniile celor care au parcurs acest Ghid, măsura în care a fost de folos, eventualele sugestii şi observaţii, care pot contribui la apariţia unei ediţii îmbunătăţite. Prin urmare, deoarece pentru noi reacţia celor care vor parcurge lucrarea de faţă este foarte importantă, aşteptăm impresiile la adresa de e-mail: impactgrup@yahoogroups. com.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu