luni, 16 iunie 2014

Grupul Impact – este util in activitatea bibliotecilor publice?

In cursul lunii mai, directorii bibliotecilor publice judeţene au primit, prin e-mail, un chestionar confidenţial care a avut un scop foarte precis: de a măsura în ce măsură Grupul Impact şi activităţile lui sunt cunoscute şi apreciate. În acelaşi timp, acolo unde mai sunt situaţii în care managerii bibliotecilor nu au suficiente informaţii despre Grupul Impact, chestionarul a avut şi un rol informativ.
Au răspuns 50% din managerii din bibliotecile judeţene (19), iar răspunsurile cred că merită parcurse pentru că abundă în date, informaţii, chiar şi citate, ceea ce denotă interesul pe care aceştia l-au manifestat pentru activitatea GI.
Considerăm că susţinătorii Grupului Impact nu au făcut decât să ne motiveze mai mult şi să ne dea dovezi concrete despre utilitatea muncii noastre, lucruri de care avem nevoie, uneori chiar mare.

Grupul Impact le mulţumeşte deopotrivă celor care au răspuns, chiar şi celor care nu au completat chestionarul, pentru că, în final, ultimii au oferit totuşi un feed-back prin însăşi absenţa răspunsului. Pe cei care au răspuns dorim să-i asigurăm că fiecare opinie este importantă şi va fi analizată cu atenţie.Considerati utila existenta Grupului Impact pentru bibliotecile publice?

Raspuns
Numar
%
Da
18
94.74%
Nu
0
0.00%
Nu stiu
1
5.26%

Comentarii

Mereu avem nevoie de ceva nou si in concordanta cu evolutia societatii si cu cea a mentalitatilor. 

Este un grup de profesionisti care lucreaza pentru comunitatea profesionala. 

Pentru că au reuşit să se constituie şi să lucreze într-o echipă coordonată. Rezultatul efortului de echipă s-a concretizat în produse publicate, care pot fi un instrument util bibliotecarilor.  Suplineste lipsa reala a unui dialog la nivelul profesiei. 

Am văzut rezulatele, acestea ne-au convins cum un grup, relativ mic, de bibliotecari voluntari, muncesc pentru colegii lor, spre a le face profesia mai pe înțelesul acestor vremuri, a-i motiva să se implice în dăruirea pentru comunitate. Nu întotdeauna managerii au timpul necesar pentru
a rezolva multitudinea de probleme din bibliotecile publice ale unui județ, astfel încât profesionalismul și materialele realizate de Grupul Impact ne sunt tuturor de mare folos. Îi felicităm și le dorim putere, încredere, perseverență! 

Apreciez eforturile si rezultatele celor din grup. Tinteti-o tot asa! 

Activitatea Grupului Impact se suprapune cu activitatea unor comisii profesionale ANBPR. 

-a abordat atât profesia cât şi biblioteca sub toate aspectele lor, formând o imagine foarte clară şi completă, utilă celor care profesează în domeniu. -modul de tratare a problemelor obligă la reflecţii şi inovaţii, atât pe linie profesională, cât şi pe linie instituţională. 

Este foarte utila existenta acestui grup. Bibliotecarii pot afla, din experientele altor bibliotecari, proceduri de lucru... 

Două motive pentru care Grupul Impact ar trebui să își continue activitatea: - dezvoltarea de strategii/cadre reale și eficiente în ceea ce privește formarea profesională continua a bibliotecarilor - dezvoltarea de strategii/cadre în ceea ce priveste feedbackul/impactul serviciilor bibliotecilor publice. 

În Grup pot fi invitaţi să participe la discuţii şi alţi bibliotecari cu experienţă, funcţii etc 
E nevoie de grupuri de profesionisti care sa lucreze impreuna si sa realizeze produse aplicate pentru biblioteci publice. 

Contribuie la promovarea activitatii de biblioteca publica in general; sprijina si dinamizează modernizarea activitatii bibliotecilor publice; creeaza instrumente de lucru unitare, necesare, adaptate la realitatea bibliotecilor publice; contribuie la imbunatatirea legislatiei privind bibliotecile publice; stimuleaza comunicarea intra- si interinstitutionala, promovand modele, metode, rezultate de calitate; ajută bibliotecile publice sa se adapteze eficient la realitatea profesionala si la aceea socio-culturala; incurajeaza competitia profesionala. Reprezinta un model de avangarda profesionala. 

Discuta chestiuni profesionale care raspund la cerinte reale, elaboreaza materiale utile pentru procesele de dezvoltare actuale din bibliotecile publice. 

Pentru materialele care au fost elaborate. 


Cine consideraţi că beneficiază de pe urma efortului voluntar al Grupului Impact? (puteti selecta mai multe variante de raspuns)
Raspuns
Numar
%
comunitatea profesională
19
100.00%
biblioteca la care este angajat
11
57.89%
utilizatorii bibliotecilor publice
13
68.42%
autoritățile, prin mai buna cunoaștere a rolului bibliotecii în comunitate
11
57.89%
nimeni
0
 

Comentarii 


Daca este corect implementat si folosit, e benefic tuturor. 

As fi ales toate grupele amintite mai sus, dar consider ca in primul rand beneficiaza comunitatea profesionala, mai apoi biblioteca si implicit celelalte categorii din comunitate. Despre autoritati nu stiu cat se poate influenta mai buna cunoastere a bibliotecilor de catre acestea, dar se poate incerca. 

Am selectat toate variantele de răspuns, dar acestea pot fi ierarhizate. Aş spune că, în primul rând, de efortul acestei munci voluntare beneficiză comunitatea profesională. Biblioteca noastră a câştigat în mod indirect, prezenţa colegului nostru în Grup fiind garanţia contribuţiei bunelor practici şi a experienţei acumulate de biblioteca noastră în produsele realizate de Grup. Cu toate că nu conştientizează , utilizatorii şi, mai ales autorităţile locale, sunt beneficiari indirecţi ai produselor realizate de Grup. 
In cadrul profesiei exista putine oportunitati de real dialog la acest nivel, iar grupul Impact a stimulat. Cu atit mai mult comunitatea profesionala poate beneficia de acest efort voluntar, fara vreo inregimentare. Chiar daca utilizatorii nu beneficiaza nemijlocit, ci doar indirect, pina la urma toate eforturile gropului au ca tinta finala beneficiarii bibliotecii. Autoritatile pot fi sensiblizate prin produsele grupului, in timp, prin aflarea de existenta acestuia. 

Toți factorii implicați în activitatea biblioteconomică au nevoie de materiale de specialitate, mai ales că sunt mult prea puține sau depășite (sub raport informațional) cele existente. Poate cel mai mult au nevoie de aceste materiale bibliotecarii din bibliotecile comunale, acolo unde un singur bibliotecar și de multe ori, din prea multă modestie, nu știe justifica activitatea din bibliotecă, iar având aceste materiale, sub formă de broșuri, poate arăta autorităților, sau le folosește când prezintă Raportul anual. Sunt utile tuturor reprezentând sinteza activităților din biblioteci. Foarte de apreciat este și faptul că se prezintă exemple, precum și date de contact ale celor care pot oferi informații suplimentare. Bibliotecarii comunică mult mai simplu și ușor cu alți bibliotecari (G.I.) decât, poate, cu superiorii. 

Trebuie sa ne adaptam in permanenta, materialele oferite sunt un pas in acest sens. 

Comunitatea profesionala ar putea fi un beneficiar. 

-ne face mai încrezători în noi, în profesia noastră. -putem dovedi mult mai eficient rolul şi locul nostru în societate = importanţa de neînlocuit a nostră. 

Beneficiile sunt pentru toata lumea, in cadrul grupului sunt identificate mai rapid problemele si impreuna se pot implementa proiecte strategice pentru depasirea lor. 

Grupul Impact este creat în principiu din bibliotecari metodisti, ca atare activitatea grupului aduce beneficii, in primul rând, bibliotecilor judetene si bibliotecarilor dar și instituțiilor creditoare (consiliul judetean) 

O bibliotecă ce organizează servicii noi este utilă tuturor. 

Am mentionat mai sus beneficii ale comunitatii profesionale. Daca aceasta stie/poate/doreste sa realizeze un echilibru constant intre realitatea instituţionala, cea profesionala, exigentele si nevoile comunitatii deservite si ale autoritatii finantatoare, atunci beneficiul real se indreapta catre utilizator. In aceste conditii beneficiile sunt diverse, considerabile si pe termen lung, pentru membrii acestei relatii tripartite obligatorii: bibliotecar/biblioteca/vs/utilizator/vs/autoritati. 

Chestiunile tratate in aceste ghiduri contureaza solutii pentru entitati si medii de lucru aflate intr-o relatie de interdependenta pe linie profesionala si functionala, deci daca se rezolva o problema sau o cerinta in acest ansamblu, acest lucru are o influenta si asupra celorlalte elemente ale acestuia. 


Ce parere aveti despre “Ghidul de bune practici în situații de risc”? (puteti selecta mai multe variante de raspuns)
Raspuns
Numar
%
Este util tuturor bibliotecarilor
14
73.68%
Este util tuturor bibliotecarilor din bibliotecile publice mici
8
42.11%
Nu stiu
0
 
Este inutil
0
 

Comentarii 


Posibil sa fie utilizat si agreat. 

Este categoria de bibliotecari, respectiv biblioteci, cea mai vulnerabila. 

Nu cunosc astfel de bibliotecari, dar consider că este un intrument util în anumite situaţii, iar rezolvările unor probleme se pot descoperi şi prin consultarea acestui ghid. 

Primul produs al grupului a fost elaborat chiar in timpul crizei, iar utilitatea lui nu poate sa fie pusa la indoiala, stimulind astfel si elaborarea altor produse. 

Cunosc mai multe cazuri care s-au inspirat, în anumite situații, din acest material, reușind astfel să redeschidă biblioteci. 
-este indispensabil pentru toţi bibliotecarii, dar, mai ales pentru cei începători. Avem informaţii că o parte din colegii din bibliotecile comunale, utilizând materialele Domniilor Voastre, au impresionat autorităţile locale referitor la complexitatea muncii dintr-o bibliotecă, fiind degrevate de alte activităţi nespecifice(registrul agricol, stare civilă, dosare sociale....). 

Ghidul se adresează în primul rind bibliotecillor mici, de aceea, penrru biblioteci mari, in care exista personal specializat și strategii de management, un astfel de ghid ar fi mai putin util. 

Bibliotecarii din bibliotecile mici au responsabilităţi multiple; orice ghid, îndrumar reprezintă o experienţă generalizată. 

Prezinta detaliat studii de caz; prezinta solutii concrete; prezinta, in context, aspecte legislative, ca instrument argumentativ; este un ghid orientativ necesar oricarui tip de biblioteca. 

Ofera studii de caz si informatii juridice utile pentru solutionarea anumitor probleme functionale generale sau mai des ivite. 


Ce parere aveti despre “Ghidul serviciilor de bibliotecă”? (puteti selecta mai multe variante de raspuns)
Raspuns
Numar
%
Este util tuturor bibliotecarilor
19
100.00%
Este util tuturor bibliotecarilor din bibliotecile publice mici
4
21.05%
Este util administratiei publice
6
31.58%
Nu stiu
0
 
Este inutil
0
 

Comentarii

Posibil sa fie utilizat. 

As fi preferat sa fie mai complex, cu date mai concrete, de tipul cum se face, si cu multe, multe... poze. 

În mod direct nu cunoasc un bibliotecar ce l-a utilizat pentru a propune servicii noi, asta nu înseamnă că nu ar exista. Este util pentru că prezintă serviciile din bibliotecile publice la un moment dat, chiar dacă are şi omisiuni, imperfecţiuni. Mai important mi s-ar părea dacă Grupul Impact ar reuşi să îl actualizeze periodic, la un interval de 2-3 ani, de exemplu, ambele documente devenind astfel un instrument util în cercetarea asupra evoluţiei serviciilor de bibliotecă într-un anumit interval de timp. 

Un produs la care a colaborat si bilioteca pe care o reprezint si care este cu atit mai util, cu cit nu mai este un produs similar pe piata ideilor biblioteconomice. 

Bibliotecarii din bibliotecile mici se pot inspira foarte mult în dezvoltarea de noi servicii. 

Este un instrument care reflecta imaginea serviciilor din unele biblioteci. 

-imaginea cu care se operează este în continuă îmbunătăţire: nu mai suntem cei care doar ,,iau şi dau cărţi". Utilizatorii au alte pretenţii de la noi, ştiind că le putem găsi răspunsuri la aproape toate frământările lor. 

Bibliotecile contemporane fac parte dintr-o lume foarte dinamică și extrem de tehnologizată, ca atare acest ghid se adresează oricarui tip de biblioteca. 

Ghidul.... reprezintă abecedarul activităţilor din era automatizării serviciilor de bibliotecă. 

Prezinta criteriile de selectie a exemplelor; evidentiaza o gama diversa de servicii care stimuleaza comparatia; este binevenita ideea INDEX-ului organizat pe servicii si localizare institutionala. 

Ofera modalitati concrete de elaborare si implementare a unor servicii noi in bibliotecile publice sau de dezvoltare a unora deja existente, indicand si cadrul functional optim (resurse, parteneri, marketing etc.) pentru acest domeniu. 

Ce parere aveti despre “Ghidul activității metodice în bibliotecile publice”?  (puteti selecta mai multe variante de raspuns)

Raspuns
Numar
%
Este util tuturor bibliotecarilor
14
73.68%
Este util tuturor bibliotecarilor din bibliotecile publice mici
7
36.84%
Nu stiu
0
 
Este inutil
0
 

Comentarii

Este util mai ales bibliotecarilor din bibliotecile mici, dar si metodistilor nou intrati in profesie. Mi se pare de folos si directorilor de biblioteca, ce de multe ori nu stiu ce presupune activitatea metodica! 

Este un instrument util, chiar dacă prezinta situaţia ideală de funcţionare a bibliotecilor publice, în sensul că bibliotecile din mediul mic urban şi rural, în marea lor parte supravieţuiesc, nu se dezvoltă exponenţial. Biblioteca noastră a utilizat ghidul pentru elaborarea unui model (adaptat) de proces-verbal pentru vizitele metodice la bibliotecile publice din judeţ. 

Chiar daca a fost produsul cel mai greu de elaborat, dupa ample si pline de substanta discutii in cadrul grupului, totusi utilitatea lui, dintre toate produsele grupului este cea mai mare, pentru ca nu exista practic literatura de specialitate pe acest segment. 
Este un material care prezinta experienta privind activitatea metodica din biblioteci. Fiecare biblioteca adapteaza activitatea metodica in functie de resursele umane si financiare disponibile. 

-strategia metodică a fost îmbunătăţită, fiind mai profundă şi eficientă. 

Acest ghid este dedicat unei activități specifice din cadrul bibliotecilor judetene, deci ca atare el este util acestor biblioteci. 

Ghidul este util în primul rând metodistului, celor care fac îndrumare profesională în judeţ; este util şi bibliotecarilor deoarece observă temele majore de verificare şi îndrumare profesională. 

O initiativa pe care o apreciez ca excelenta, privind structurarea, organizarea unitara si eficientizarea activitatii metodice in bibliotecile judeţene. Realizarea este pe masura initiativei. Ghidul este un indrumar absolut necesar, care isi asteapta de mult realizarea si care parcurge si expliciteaza etapele procedurale privind activitatea metodica, potrivit unei experiente dovedite a colegilor nostri autori. Foarte util materialul privind evaluarea si fisa de sarcini a metodistului. 

Ofera solutii si modalitati practice intr-un domeniu care a fost mai putin reglementat si detaliat pana acum, prin prisma noilor realitati si oportunitati din bibliotecile publice. Da, a fost folosit de colega metodista din Biblioteca Judeteana "Bod Péter", Sf. Gheorghe, jud. Covasna. 


Ce apreciati la Grupul Impact? (puteti selecta mai multe variante de raspuns)
Raspuns
Numar
%
Faptul ca in mod voluntar au produs cateva material utile
17
89.47%
Incearca sa rezolve probleme concrete
13
68.42%
Se ocupa de o tematica neacoperita suficient de bibliotecari (impact si advocacy)
13
68.42%
Aduc un suflu nou
8
42.11%
Nimic
0
 

Comentarii 


O alta viziune si o un alt tip de abordare. 

Multi bibliotecari fac multe, dar de multe ori nu masoara eficienta muncii lor. Nu isi pun problema de ce fac asta? Daca includem in activitatea bibliotecilor si parte de masurare a impactului vom avea de castigat. Personal am fost implicat intr-un proiect european ce isi propunea sa masoare impactul activitatilor derulate in bibliotecile publice asupra celor care participa la acestea. Din pacate la acel moment comunitatea profesionala din Romania nu era pregatita sa absoarba acest tip de informatie si nici sa adopte acest fel de instrumente, de masurare a impactului. Aceste instrumente nu sunt numai cele de ordin cantitativ, ci mai ales de ordin calitativ.  
Au reuşit să lucreze în echipă, fiind motivaţi de dorinţa de a lăsa o urmă semnificativă în profesia de bibliotecar. Dacă îşi menţin motivaţia şi echipa, pot fi un produs de succes al bibliotecilor publice româneşti. 

Grupul are deja o virsta, a intrat in al patrulea an de existenta si a capatat un contur distinct in peisajul biblioteconomic romanesc. Merita apreciat la el in primul rind daruirea pentru profesie, discutiile si dezbaterile incitante si pline de substanta, dorinta de a produce ceva si de a nu lasa doar vorbe, o coerenta a grupului in raport cu provocarile si provocatorii la care e supus. 

Este un grup foarte apreciat de colegi, poate și pentru simplul fapt că sunt... altfel! Se comunică mult mai ușor cu colegii din Impact, decât cu alte categorii de... colegi! 

Cred ca ar trebui sa acordam mai multa atentie acestor doua subiecte - impact si advocacy 

Este de apreciat perseverenta si dorinta de a reusi. 

-efortul de amploare concretizat în materiale indispensabile oricărui bibliotecar. -calitatea ireproşabilă a materialelor. -noutatea viziunii asupra profesiei şi instituţiei. -impactul practic al materialelor. 

Un astfel de grup este util pentru dezvoltarea moderna a bibliotecilor și a profesiei de bibliotecar. 

Din răspuns se deduce justificarea; o fac voluntar şi prin cercetările lor acoperă o zonă ce încă nu este suficient clarificată. 

Continutul raspunsurilor bifate reprezinta un argument in sine. Toate si fiecare in parte presupun profesionalism asumat, experienta demonstrata, responsabilitate, dorinta de implicare si tenacitate. 


Considerati ca acest grup ar trebui sa existe si dupa finalizarea programului Biblionet?
Raspuns
Numar
%
Da
17
89.47%
Nu
0
 
Nu stiu
2
10.53%

Comentarii

Un alt mod de abordare a problemelor profesionale si ale societatii. 

Consider ca exista suficient "know how"acumulat ce trebui folosit pentru binele profesiei. 

Fiecare membru al grupului este membru al ANBPR, toţi sunt bibliotecari, dacă îşi păstrează motivaţia de a lucra voluntar pentru dezvoltarea profesiei de bibliotecar, de ce să nu existe. 

Pentru ca e pacat sa se piarda un grup de oameni dispusi sa lucreze pe gratis si pe timpul lor pentru profesie. Depinde multe sa isi doreasca cit mai multi membri ai grupului sa lucreze si in viitor, ca altfel restul se rezolva.  
Pentru diversitate profesională, pentru a atrage și alți bibliotecari care doresc să-și ofere serviciile și competențele și nu îndrăznesc în altă parte, pentru a dărui, a crea, a dezvolta...
pentru că a convins în acești ani și NE PLACE! 
Mobilizarea resurselor umane va fi mai greu de realizat in absenta resurselor financiare. 

-el trebuie reactivat periodic, la cinci ani, în funcţie şi de transformările intervenite în profesie şi instituţie.  
In ziua de azi totul este in schimbare, apar mereu probleme sau proceduri noi, este bine ca specialisti cu experienta in biblioteca sa le dezbata si sa vina cu raspunsuri concrete pentru sprijinul celorlalti bibliotecari.  
Da, dar ar trebui sa fie coordonat într-un mod mult mai transparent și mai democratic. 
Evoluţia bibliotecilor nu încetează prin finalizarea Programului Biblionet; activitatea viitoare a grupului va fi dovada înţelegerii necesităţii. 

Cum spuneam, in general e nevoie de grupuri de profesionisti care sa lucreze impreuna si sa realizeze produse aplicate pentru biblioteci publice. Mai ales in situatia in care nu exista expertiza pe evaluarea performantei bibliotecii si a impactului ei in comunitate. 

Chiar daca a debutat in cadrul Programului Biblionet, sfera de activitate si de cuprindere tematica a grupului este/poate fi una general valabila pentru activitatea de biblioteca. Grupul trebuie stimulat si incurajat, evident, sa functioneze in cadrul structurilor asociative ale profesiei. 


Considerati ca Biblioteca Judeteana pe care o coordonati a avut de castigat de pe urma participarii unui angajat la activitatile Grupului Impact? 
(la aceasta intrebare au raspuns doar directorii BJ de unde provin membrii grupului)
Raspuns
Numar
%
Da
6
100.00%
Nu
0
 
Nu stiu
0
 

Comentarii

Da, pentru ca a existat un schimb util de opinii. 

Am "crescut" valoric ca institutie, datorita informatiilor profesionale dobandite. 

Da, a câştigat prin implicarea unui membru al echipei noastre în elaborarea produselor Grupului Impact. Pe lângă afirmarea personală şi profesională a colegului nostru, biblioteca noastră a câştigat în imaginea pe care şi-o construieşte de instituţie implicată în dezvoltarea profesională a propriilor angajaţi, cu efecte în dezvoltarea de noi servicii pentru comunitatea deservită. 

A participat nemijlocit la elaborarea unor produse, a cistigat experienta dialogului cu alti profesionisti ai profesiei, a cistigat experienta transmisa de niste specialisti din alte domenii, din tara si din afara ei, a putut transmite ideile colegilor nostri. 

Am fost mult mai bine informați cu privire la anumite posibilități de dezvoltare pentru biblioteci și bibliotecari, despre oportunitățile de atragere a altor fonduri, dezvoltare profesională ș.a. 


 Alte sugestii/comentarii

”Acolo unde este vointa, exista întotdeauna o cale”. 

Creativitatea este forta motrice a dezvoltarii!" e o parafrazare a lui Richard Florida 

Să înveţe să comunice mai bine, cu diplomaţie şi tact. 

Sa se pastreze alaturi de grup si coordonatorul actual, intr-o forma ce merita discutata. 

FELICITĂRI, PERSEVERENȚĂ, REZULTATE! 
Felicitari 

Colaborarea cu ANBPR este absolut necesara deoarece Grupul Impact, ca entitate independenta, va lucra foarte greu. Orice "Stat in stat" genereaza tensiuni. Colaborarea si comunicarea pot duce la reusita. 

-apreciem în mod sincer şi deosebit eforturile extraordinare depuse de către Grupul Impact, de a ne pune la dipoziţie instrumente strategice şi de lucru, fără de care nu putem merge mai departe. 

Ar trebui să existe o modalitate mai buna de promovare a Grupului. În primul rind un forum online dar si un program de vizite de schimb de experienta in domeniul metodic la bibliotecile judetene. 

Aştept să ne mai vedem 

Mi-as dori de la Grupul Impact mai degraba produse aplicate pe masurarea performantei si impactului serviciilor de biblioteca - metodologii, instrumente de lucru, studii de caz. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu