E o prapastie parca mult prea adanca in protocolul incheiat la Bucuresti intre o agentie guvernamentala (APIA) si o ONG (IREX), pe de o parte, si ceea ce ar putea sa faca bibliotecarii (cel putin in viitorul "imediat"), angajaţi ai administraţiilor locale şi coordonaţi d.p.d.v. metodic de biblioteca lor judeţeana.
A trebuit sa uzez de toata blandetea mea de "facilitator", sa nu avem parte de un fiasco total, mai ales dupa interventia unui primar valcean considerat printre cei bunisori, care a sprijinit si sprijina constant biblioteca locala.
Destul de dur, inclusiv la adresa noastra - cei care militam mai mult voluntar si cu tot mai putin entuziasm pentru "ridicarea" bibliotecilor publice comunale si orasenesti, edilul (primar din '90!) a exprimat ceva suparari din care se intelege ca papam banii cam degeaba (- auzi-l, Doamne!?!) si punem bibliotecarii sa faca "treaba APIA":
Dl. Primar Dumitru Pearcu, al comunei Tomsani, vorbeste la "Video 4".
Destul de dur, inclusiv la adresa noastra - cei care militam mai mult voluntar si cu tot mai putin entuziasm pentru "ridicarea" bibliotecilor publice comunale si orasenesti, edilul (primar din '90!) a exprimat ceva suparari din care se intelege ca papam banii cam degeaba (- auzi-l, Doamne!?!) si punem bibliotecarii sa faca "treaba APIA":
Dl. Primar Dumitru Pearcu, al comunei Tomsani, vorbeste la "Video 4".
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereValentin,
RăspundețiȘtergereDupa cum spusesem in mai multe mesaje trimise pe mail in ianuarie - februarie 2012:
"Nu ne asteptam ca bibliotecarii sa ajute efectiv fermierii in completarea cererilor, decat in cazul in care doresc acest lucru. Stim ca exista bibliotecari foarte entuziasti care in 2011 au ajutat fermierii la completarea cererilor, dar aceasta a fost o decizie strict personala. Bibliotecarii pot oferi ajutor fermierilor in urmatoarele situatii:
1. Nu stiu adresa portalului la care se gaseste cererea
2. Uita ca trebuie sa utilizeze contul de utilizator si parola (in aceasta situatie bibliotecarul le poate aminti asta, depinde de fermieri sa le ia de acasa, sau de la APIA)
3. Uita parte din pasii care trebuiesc facuti
Totodata bibliotecarii pot promova acest nou serviciu in comunitate, cu ajutorul primariei sau independent de primarie.”
Aceasta activitate a fost remarcata ca oportuna in cursul anului 2011 cand in mai multe judete bibliotecarii au pus la dispozitie computerele din biblioteca pentru completarea cererilor de subventii.
Aceasta propunere de activitate este VOLUNTARA, nimeni nu trebuie sa se simta incomfortabil daca nu vrea, sau nu poate, sa o faca.
Sau mai pe scurt: cu ajutorul bibliotecarilor am descoperit o oportunitate de noi servicii, am semnat un parteneriat cu APIA, si am promovat aceasta oportunitate. Unii doresc sa profite de ea, si fac asta cu mult succes! Bravo lor!
Din exemplele de anul trecut am vazut cu multa placere atat bibliotecari cat si primari care au spus "de acum inainte nu se mai pune problema desfiintarii postului de bibliotecar!" A fost evident ca biblioteca poate oferi noi servicii utile comunitatii. Am inteles ca in multe locuri asta poate garanta stabilitatea locului de munca. Bibliotecarul nu ia locul expertului APIA, ci doar pune la dispozitie computerul si internetul, ofera un minim de informatii.
Stiu ca sunt, si vor fi locuri, in care aceasta oportunitate nu "functioneaza" ca o oportunitate, si ca multa lume va sesiza modalitatile in care acest serviciu nu poate fi organizat si livrat comunitatii. Probabil in multe locatii au dreptate, cu siguranta sunt multe altele unde depinde doar de actorii locali sa exploreze modalitati prin care pot livra acest serviciu comunitatii. Unii dintre cei care nu au putut, sau nu au reusit, vor invata din experienta lor si din reusita altora si o vor face cu succes anul viitor. Altii niciodata.
Pentru a-l cita pe Vladut Andreescu "chiar daca am ajutat o singura biblioteca sa vada aceasta oportunitate si sa profite de ea, putem spune ca am facut un pas inainte". In colaborarea cu APIA numarul bibliotecilor interesate si active aste mai mare de unu!
In rest numai de bine.
Marcel
Marcel, ca de obicei, AI DREPTATE!
RăspundețiȘtergereExact asta le-am spus si eu, atat bibliotecarilor, cat si dlui primar, am pledat pentru exact ceea ce sustii, spunandu-le colegilor bibliotecari ca si daca invata doar pentru ei insisi (sau pentru a-si ajuta doar rudele si prietenii) procedurile de completare a aplicatiilor pt APIA, tot beneficiaza de un mare castig, intai de toate PERSONAL! Am folosit inclusiv sintagme mai "plastice" ("desteptul invata si din greselile altora, pe cand prostul nu invata nici din greselile lui" si "de la fiecare prost invatam cate ceva"), subliniind evident ca nu fac nicio referire la situatia de fata...
Discutia a fost mult mai aprinsa si mai lunga decat se vede in video, la un moment dat, dl primar ne-a parasit destul de furtunos, adaugand ca el o plateste pe bibliotecara, iar aceasta trebuie sa face ce trebuie pentru biblioteca, nu pentru APIA...
Rumoare si dispute si au starnit mai ales referirile la ajutorul pe care trebuie sa-l dea bibliotecarii in vederea "digitizarii" parcelelor de teren si faptul ca IP-urile computerelor de pe care se completeaza cereri catre APIA trebuie comunicate catre STS!!!
Dar, cu siguranta, tu si colegii de la IREX veti putea afla mai multe de la Irina Sandulescu, coordonatoarea noastra regionala "PDD", si ea pusa intr-o postura ...inedita :)
APIA a inteles beneficiile colaborarii si din acest motiv a facut cateva lucruri speciale pentru colaborarea cu bibliotecile:
Ștergere- a nominalizat in fiecare judet o persoana care sa faca instruirea (este drept nu toti expertii au inteles ca bibliotecarul NU trebuie sa stie tot ce stie un expert APIA - dar asta s-a rezolvat)
- in fiecare an serverul pornea pe 1 martie cand incepea depunerea cererilor - anul acesta a porint cu peste 2 saptamani in avans pentru a putea face instruirile
- a mentionat in materialele promotionale bibliotecile ca partener in implementare
- a cerut IP-urile comupterelor din biblioteca, pentru a da acces prioritar pe server acelor computere in momnetul in care serverul este suprasolicitat (varianta nefezabila in toate locatiile, deoarece in multe parti IP este alocat dinamic)
Marcel
:)
RăspundețiȘtergereProbabil va veni un moment in care primarul va intelege ca daca bibliotecarul faciliteaza completarea cererilor de subventii ajuta CETATENII. Dansul a avut doua optiuni:
- sa ajute cetatenii
- sa NU ajute APIA (conform declaratiilor sale)
Si a ales.
Sunt multe exemple de localitati in care in momentul in care primarul intelege ca poate ajuta cetatenii sa intre mai usor (mai repede) in posesia subventiilor este dispus sa faca orice efort. In 2011 unii primari au insistat pe langa expertii APIA sa vina la biblioteca sa ajute, expertii APIA au spus ca nu au fonduri pentru deplasari. Pentru a rezolva problema primaria a platit transportul expertilor APIA pe toata durata completarii cererilor din acea localitate. Au fost locatii in care au venit fermieri din comune apropiate, unde nu era biblioteca (sau nu aveau computere). Asta a fost un motiv de mandrie atat pentru bibliotecar cat si pentru primar. Dar aici este vorba despre primari care doresc sa ofere servicii mai bune comunitatilor care i-au ales.
Toate bune,
Marcel