luni, 6 februarie 2012

Despre Grupul Impact la sesiunea de planificare IREX, Poiana Brasov


6 februarie 2012 - In ziua I a sesiunii de planificare, participam din partea Grupului Impact Stefan Plesoianu, Virgil Cojocaru si subsemnata, Ruxandra Nazare. Dimineata, la inceput, Paul si Scott prezinta obiectivele si prioritatile programului Biblionet in ultima etapa – investitia in sistem si in management, dezvoltarea de noi servicii si parteneriate. Accentul se va pune pe cuantificarea efectelor investitiilor, noilor servicii si pe cladirea de parteneriate bine gandite, eficiente. Scopul este acela de a pregati bibliotecarii publici sa reuseasca sa acceseze fonduri din finantarea prevazuta in strategia de dezvoltare a UE in perioada 2014-2020, cand vor concura cu bibliotecile scolare, universitare, de cercetare etc. Pentru a proteja bibliotecile publice si a promova rolul lor in dezvoltarea comunitatilor, parteneriatele sunt esentiale. Aici a intervenit Stefan, subliniind nevoia de a initia un dialog cu Ministerul Administratiei si Internelor pentru a evita subfinantarea si ignorarea bibliotecilor de catre autoritatile locale si judetene si a obtine sprijinul prefecturilor. Multe detalii si informatii s-au dat despre proiectele fiecarui departament IREX, dar nu insist fiindca vreau sa retin doar ceea ce priveste Grupul Impact.
Dupa-amiaza, ne-am impartit pe grupuri de discutii. Impreuna cu Marcel si Iulia Beldimanescu, membrii Grupului Impact au discutat despre prioritatile de cercetare in anul 2012, stabilite de Paul si echipa sa, printre care colaborarea cu APIA, contributia bibliotecilor la gasirea de joburi pentru someri, programe legate de implicarea pensionarilor in activitati organizate de biblioteci cu prilejul Anului European al imbatranirii active, parteneriate cu societatea civila, ong-uri si cu sectorul privat. Primele doua directii, APIA si gasirea de joburi gratie ajutorului acordat de bibliotecile publice, sunt de evident impact. Am stabilit sa identificam cateva povesti ale reusitelor unor utilizatori, fosti someri, care au gasit de lucru datorita sprijinului bibliotecilor. De asemenea, trebuie sa gandim metode de masurare ale efectelor muncii bibliotecarilor legate de piata muncii si sprijinirea somerilor, un ghid de interviuri prin care sa aflam cati dintre somerii indrumati de bibliotecari au izbutit sa se angajeze. Interviuri despre rolul bibliotecii in viata lor trebuie realizate si cu pensionarii. Mai putin clare si practicate, parteneriatele cu societatea civila si mai ales cu sectorul privat sunt necesare, insa ramane sa le definim si sa adunam exemple de succes, tocmai pentru a avea modele de urmat.
In privinta scrierii proiectelor, fiind evident numarul mic de biblioteci aplicante la granturi (CPC, advocacy), Marcel a propus sa indentificam teme locale de interes, care ar putea ajuta comunitatea, sa organizam o discutie cu bibliotecarul si functionarul ce se ocupa de proiecte din primarie si sa definim un proiect aplicabil si sustinut financiar de Biblionet, asigurand asistenta in completarea si implementarea proiectului.
Alta chestiune dezbatuta a fost preluarea muncii de colectare de date prin sistemul de pop survey creat de IREX si continuarea analizelor statistice. Virgil a propus ca aceasta sarcina sa fie preluata de o comisie metodica deoarece metodistii sunt cei care se ocupa si de statistica la nivelul bibliotecilor locale. Viziunea lui Marcel este ca s-ar cuveni ca Grupul Impact sa preia aceasta munca si sa o duca mai departe.
O alta chestiune ridicata de Marcel a fost utilitatea statisticilor pe judete intocmite pe baza raspunsurilor la chestionarele online, care analizeaza categoriile de public ce folosesc serviciul de internet la biblioteca, informatiile cautate si nevoile lor, preferintele publicului si tendintele lui. Aceste statistici si analize dezvoltate au fost trimise coordonatorilor judeteni pe e-mail. Ar fi o idée excelenta daca fiecare coordonator judetean ar face o activitate care sa satisfaca una dintre nevoile de informare aflate in primele trei exprimate de publicul de la nivelul judetului sau.
In 2012 IREX proiecteaza o intalnire la nivel national intre toti coordonatorii judeteni si metodistii bibliotecilor judetene. Inca nu se stie data exacta a conferintei, ce va dura o zi si jumatate. Stefan a insistat si a apreciat necesitatea acestei intalniri.  In pregatirea acestei conferinte, am convenit ca Stefan sa faca un material pentru coordonatorii judeteni si metodistii nemembrii GI in care sa explice obiectivele si scopul Grupului Impact. Materialul va fi postat pe blogul GI. Agenda conferintei va fi stabilita de Grupul Impact, care isi va asuma sarcina definirii ei si se va implica in organizare.     Atat pentru ziua de azi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu